Bevolkingsonderzoek borstkanker
Alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar krijgen elke twee jaar een uitnodiging voor het Bevolkingsonderzoek Borstkanker. Het doel van dit onderzoek is de sterfte aan borstkanker te verlagen. Deelname aan het Bevolkingsonderzoek Borstkanker is gratis en geheel vrijwillig.
Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker
Eens in de 5 jaar ontvangen vrouwen in de leeftijd van 30 tot 60 jaar een uitnodiging voor het maken van een uitstrijkje. Dit is om baarmoederhalskanker in een vroeg stadium op te sporen.
U kunt dan bij ons een afspraak maken waarbij de huisarts of praktijkassistente het uitstrijkje maakt. Vergeet u alstublieft niet de uitnodigingsbrief.
U krijgt de uitslag van het onderzoek via een brief van uw screeningsorganisatie. Het kan overigens voorkomen dat een uitstrijkje “afwijkend” is. Dit betekent niet gelijk dat u ook baarmoederhalskanker heeft. Meestal zal het uitstrijkje na een aantal weken herhaald worden. Als het uitstrijkje echter bij herhaling afwijkend is, zal de gynaecoloog nader onderzoek doen.
Bevolkingsonderzoek darmkanker
Alle mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar ontvangen elke twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker, tenzij er vervolgonderzoek heeft plaatsgevonden na een ongunstige uitslag.
Rond uw 55everjaardag ontvangt u voor het eerst een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker.
U ontvangt eerst een brief (vooraankondiging) waarin we u informatie geven over het bevolkingsonderzoek. Drie weken later ontvangt u de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Deze uitnodiging zit in een paarse envelop. U beslist zelf of u wel of niet meedoet.
Met het bevolkingsonderzoek kan darmkanker worden voorkomen of in een vroegtijdig stadium worden ontdekt en behandeld. Als darmkanker vroegtijdig wordt ontdekt, is de kans op genezing groter en de behandeling minder zwaar. Ook kan een mogelijk voorstadium van darmkanker worden gevonden. Als een voorstadium wordt behandeld, kan darmkanker worden voorkomen.
Het bevolkingsonderzoek darmkanker kan over de periode 2010-2039 het aantal sterftes aan darmkanker met 1.400 per jaar
verminderen. Op langere termijn kunnen jaarlijks 2.400 minder mensen overlijden aan darmkanker.
Waarom een bevolkingsonderzoek darmkanker?
Een bevolkingsonderzoek is een bijzondere vorm van onderzoek: een grote groep mensen krijgt de mogelijkheid zich te laten onderzoeken terwijl ze geen klachten hebben. Bevolkingsonderzoeken zijn bedoeld om ernstige ziekten op te sporen voordat er klachten ontstaan. Hoe eerder een ziekte wordt gevonden, hoe sneller de behandeling kan starten en hoe groter de kans is op genezing.De overheid vindt het belangrijk dat iedereen die voor het onderzoek in aanmerking komt, kan meedoen. Deelname aan het bevolkingsonderzoek darmkanker is daarom gratis. Meedoen aan het bevolkingsonderzoek is vrijwillig. U bent dus vrij om te beslissen of u wel of niet meedoet.
Waarom is het belangrijk om je te laten onderzoeken op darmkanker?
Hoe eerder darmkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op genezing. Als darmkanker al is uitgezaaid naar andere organen, overleeft slechts een op de tien patiënten de eerste vijf jaar. Bij een vroege opsporing van darmkanker overleven negen op de tien patiënten de eerste vijf jaar.