Wat doet een POH-GGZ?
In onze praktijk werkt mevrouw Ineke Flikkema als praktijkondersteuner GGz (POH-GGz).
De POH-GGZ biedt zorginhoudelijke ondersteuning van de huisartsenzorg aan alle patiënten met klachten van (mogelijk) psychische, psychosociale of psychosomatische aard. Denk hierbij aan o.a. depressieve of angstklachten, stress, rouw verwerking en relatieproblemen. Een patiënt kan alleen op consult bij de POH-GGZ na doorverwijzing door de eigen huisarts. De POH-GGZ valt onder de verantwoordelijkheid van de huisarts. De POH-GGZ is bekend met de zorgverleners in de regio en werkt aan een goede samenwerkingsrelatie met verschillende organisaties. Op deze manier kan de POH-GGZ de patiënt (onder verantwoordelijkheid van de huisarts) doorverwijzen naar een passende zorgverlener dichtbij de patiënt.
De POH-GGZ heeft de volgende taken:
Probleemverheldering
De POH-GGZ kan zorgen voor probleemverheldering door middel van het nader analyseren en uitdiepen van de klachten, de oorzaken hiervan en de zelfredzaamheid van de patiënt door één of meer gesprekken te voeren met de patiënt. Problemen worden vanuit verschillende invalshoeken belicht, zoals wonen, werk, inkomen, welzijn, familie, etc. Vaak gaat het om patiënten die zich recent hebben gemeld met nieuwe klachten. Hierbij kunnen ook verschillende vragenlijsten ingezet worden (screeningsdiagnostiek).
Adviseren huisarts
De POH-GGZ kan de huisarts adviseren over mogelijke vervolgstappen (zoals wel of niet verwijzing).
Voorlichting geven
De POH-GGZ kan voorlichting geven en informatie verstrekken aan de patiënt over klachten of een stoornis, de oorzaken ervan, en mogelijke oplossingen.
Begeleiding
De POH-GGZ kan de patiënt op verschillende vlakken begeleiden. Bijvoorbeeld bij het volgen van een e-health programma waarbij regelmatige afspraken met de POH-GGZ stimulerend zijn voor de patiënt. De POH-GGZ kan ook begeleiding geven in geval van het overbruggen van een wachttijd, na terugverwijzing vanuit de specialistische geestelijke gezondheidszorg (SGGZ), na een afgebroken behandeling elders en bij stabiele chronische patiënten die geen intensieve begeleiding nodig hebben.
Kortdurende behandeling
Bij patiënten met psychische klachten is vaak geen sprake van een psychische ziekte maar wel van een vastlopen in het functioneren als gevolg van de psychosociale problematiek. Kortdurende behandeling binnen de huisartsenzorg kan dan aangewezen zijn. Uitvoeren van interventies binnen dergelijke behandeling behoort tot de functie POH-GGZ. Deze interventies richten zich meestal op gedragsverandering en (begeleide) zelfhulp.
Preventie
De POH-GGZ werkt aan het voorkomen van psychische klachten of ziekte bij patiënten. Daarnaast kan de POH-GGZ begeleiding bieden voor het voorkomen en/of vroeg herkennen van terugkeer van de klachten door de patiënt. Dit vormt vaak de laatste fase van de behandeling.
Basis GGZ en gespecialiseerde GGZ
Sinds 1 januari 2014 kunt u dus voor de behandeling van psychische klachten terecht bij uw huisarts. Uw huisarts of een praktijkondersteuner GGZ (POH-GGZ) doen zelf de behandeling. Maar u kunt ook worden doorverwezen naar de Basis GGZ of naar de gespecialiseerde GGZ.
Huisartsenzorg met extra ondersteuning voor psychische problematiek
De huisarts krijgt sinds 2014 extra geld om u samen met andere hulpverleners te kunnen helpen. Hij werkt bijvoorbeeld samen met een gespecialiseerde praktijkondersteuner (POH-GGZ) of een psycholoog die adviseert. Als een POH-GGZ u helpt, blijft uw huisarts wel inhoudelijk verantwoordelijk voor uw behandeling.
Kan de huisarts of POH-GGZ u onvoldoende behandelen? Dan kan hij u doorverwijzen naar een zorgaanbieder binnen de Basis GGZ (in 2013 de eerstelijns psychologische zorg). Maar hij kan u ook meteen doorverwijzen naar de gespecialiseerde GGZ (in 2013 de tweedelijns GGZ). Bedrijfsartsen en jeugdartsen mogen ook doorverwijzen naar de Basis of gespecialiseerde GGZ. Daarnaast werken wij samen met eerstelijnspsycholoog mevrouw Oostland van Praktijk Oostland in Hoogezand.
Basis GGZ voor lichte tot matige psychische aandoeningen
Sinds 2014 valt de zorg voor mensen met een lichte tot matige psychische aandoening onder de Basis GGZ. Een behandeling binnen de Basis GGZ kan bestaan uit:
- Gesprekken met onder andere een psycholoog, psychotherapeut of psychiater.
- Een vorm van e-Health (e-Health zijn programma’s op internet). Hiermee krijgt u hulp bij uw psychische problemen.
- Een combinatie van gesprekken en e-Health.
Niet alle zorg wordt vergoed. Welke GGZ-zorg verzekerd is, kunt u nakijken op de website van het Zorginstituut Nederland.
Vergoeding behandelingen Basis GGZ
Sinds 2014 krijgt u de behandelingen bij de psycholoog vergoed via uw zorgverzekering. De eigen bijdrage van € 20 per consult is in 2014 verdwenen.
De meest behandelingen in de Basis GGZ zijn opgenomen in het basispakket van uw zorgverzekering. Voor zorg uit de Basis GGZ geldt wel het eigen risico van uw zorgverzekering.
Keuzevrijheid voor zorgbehandelaar
U mag zelf kiezen welke zorgbehandelaar u wilt. Maar het kan zijn dat u niet alle kosten vergoed krijgt. Informeer daarom vooraf of uw zorgverzekeraar de kosten van de behandelaar van uw keuze vergoedt.
De zorgbehandelaar van uw keuze declareert de rekening rechtstreeks bij uw verzekeraar. Of u ontvangt zelf een factuur die u kunt indienen bij uw zorgverzekeraar. Hoe de vergoeding is geregeld verschilt per zorgverzekeraar. Bekijk altijd uw polisvoorwaarden van uw zorgverzekering of neem contact op met uw verzekeraar.
Behandelingen Basis GGZ via internet
Via internet zijn er (zelf)testen en behandelingen beschikbaar die we e-health toepassingen noemen. E-health toepassingen worden vanaf 2014 steeds vaker ingezet. Vooral om psychische problemen op tijd te herkennen, te voorkomen en om zelfmanagement van patiënten te stimuleren.
Met deze online zelftesten kunt u testen of u met een psychische stoornis te maken heeft. De testen zijn vaak zonder verwijzing van uw huisarts of POH-GGZ te gebruiken. Ze zijn meestal gratis en anoniem.
Eigen regie bij psychische behandelingen
Binnen de Basis GGZ is er ruimte om zelf grip te houden op uw leven. Of op de benodigde behandeling en ondersteuning. U kunt het beste met uw zorgaanbieder bespreken hoe hier invulling aan te geven.
Gespecialiseerde GGZ voor ingewikkelde tot zware psychische aandoeningen
Zijn uw problemen na behandeling in de Basis GGZ nog niet opgelost? Of kunnen uw psychische problemen niet behandeld worden in de Basis GGZ? Dan kan uw huisarts u doorverwijzen naar de gespecialiseerde GGZ. Deze vorm van zorg is bedoeld voor patiënten met zware, ingewikkelde psychische aandoeningen.
Mensen met zware psychische aandoeningen worden nu nog vaak opgenomen in een GGZ-instelling. Het kabinet wil dat deze patiënten vaker dichtbij huis zorg krijgen. Bijvoorbeeld verplichte begeleiding van een gespecialiseerde verpleegkundige in een polikliniek. Dit heet ambulante zorg.
Uit onderzoek blijkt dat mensen met ernstige psychische aandoeningen behandeling in hun eigen omgeving prettig vinden. Ze kunnen dan de regie over hun leven blijven voeren.